Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Angajaţii cu ţigări de la…

Angajaţii cu ţigări de la Externe au fost demişi

Doi angajaţi ai MAEIE au fost disponibilizaţi după ce, acum patru zile, au fost reţinuţi la Vama Albiţa, încercând să traverseze frontiera română cu mai multe mii de ţigări nedeclarate, a anunţat vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Ancheta de serviciu în privinţa lui Iurie Cerbari, consilier în cadrul MAEIE  şi a lui Aurel Guilă, şoferul Ambasadei R. Moldova la Bucureşti, a demarat a doua zi după reţinerea acestora, iar sancţiunea prin eliberarea din funcţie este aplicată pentru „încălcarea normelor de etică profesională”. „Este cea mai dură pedeapsă care poate fi aplicată conform Codului Muncii”, a specificat ministrul.

„Aurel Guila a fost deja rechemat de la Bucureşti şi sancţionat. Aceeaşi măsură urmează să fie aplicată şi în privinţa lui Iurie Cerbari, luni, când va reveni din concediu”, a declarat Leancă.

Reţinerea celor doi a fost posibilă după ce premierul Vlad Filat a dat indicaţii Serviciului Vamal să verifice riguros toate mijloacele de transport, indiferent de numerele speciale şi legitimaţii, a explicat Leancă, care a calificat acest caz drept unul „extrem de neplăcut, care aduce prejudicii grave serviciului diplomatic”.

Iurie Cerbari şi Aurel Guilă au fost reţinuţi în dimineaţa şi seara zilei de 16 august la Vama Albiţa, în timp ce încercau să traverseze frontiera românească nu mai puţin de 7.500 de pachete cu ţigări, după cum scrie presa românească, cu referire la poliţia de frontieră.

„Într-una dintre maşini erau ascunse 5.000 de pachete de ţigãri marca Plugarul, iar în cealaltã, 2.500 de ţigãri marca Winston. „Cu ocazia controlului de frontierã în douã autoturisme au fost depistate câteva mii de pachete de ţigãri fapt pentru care s-au luat mãsurile legale corespunzãtoare”, a declarat Valeriu Bodoga, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontierã Vaslui. Întrucât nu era vorba de o valoare mai mare de 20.000 de lei, în cauzã nu s-a constatat comiterea unei infracţiuni, ci doar s-a aplicat o amendã contravenţionalã. Cei doi au fost sanţionaţi contravenţional de cãtre organele vamale cu câte 10.000 de lei fiecare. Amenda a fost achitatã pe loc. Potrivit poliţiştilor de frontierã valoarea unui pachet de ţigãri Plugarul este de 0,5 euro, iar a unui pachet de ţigãri Winston de 1 euro”, scrie publicaţia vasluiană Vremea Nouă.